intro
concept
netwerk
Organisatie
BOODSCHAp
DOELGROEP
ACHTERGROND
IB wil het grote publiek via de IB-cultuurproductie vooral prikkelen, hen vragen doen stellen. De boodschap van IB is daarom vooral erg laagdrempelig en eenvoudig: ‘Illegalen’ zijn mensen zoals u en ik, die mooi zijn, leven, dromen en kracht hebben om die dromen te realiseren. Ze willen vaak dezelfde dingen als u en ik: veiligheid, werk, hun kinderen zien groot worden, vreugde en liefde.’
De boodschap vertelt dus vooral het heel kleinmenselijk verhaal over ‘de mensen achter de illegalen’. Het gaat niet over politieke eisen. Het gaat eerder over kracht en schoonheid dan over klacht; over het subject in de mens zonder wettig verblijf. De politieke eisen (de rechten die aan dit subject vasthangen) stellen wij zelf wel vanuit Vluchtelingenwerk Antwerpen vzw, en binnen verschillende nationale vluchtelingenplatformen zoals het Forum Asiel en Migraties. Als mensen geraakt zijn door de boodschap van IB, en hierop verder willen denken, komen ze wel bij ons terecht (via vermelding van de Acht-website bij alle IB-projecten en link op de IB-site). Maar de politieke antwoorden zijn niet de eerste bedoeling. De eerste bedoeling is vragen stellen en de discussie open breken.
Natuurlijk is het aan artiesten binnen de deelprojecten zelf om te bepalen of en in hoeverre ze hun boodschap in hun deelproject ook linken aan politieke eisen. De IB-klemtoon ligt echter vooral op vragen stellen vanuit de kracht van de mensen.